Vizualizări:0 Autor:Editor de site-uri Timpul publicarii: 2023-03-10 Origine:teren
Germanii se bucură de avantajele utilizării gazului ieftin de la vecinii lor ruși de aproape o sută de ani, dar situația s-a inversat brusc în câteva luni.Acum, germanii se confruntă cu prețuri vertiginoase, făcând căutarea lor de surse alternative de încălzire o urgență tactică și strategică.
Aici intervine pompa de căldură. Pompele de căldură există într-o formă sau alta încă din anii 1970, dar au devenit brusc foarte populare în casele și industriile germane.Achiziționarea unei pompe de căldură în Germania astăzi implică, de obicei, perioade lungi de așteptare, deoarece acestea sunt adesea epuizate, iar găsirea unui instalator calificat cu timp să vă viziteze casa sau afacerea poate dura luni de zile, din cauza programelor lor încărcate.
Guvernul german, în general, și Uniunea Europeană și-au pus greutatea în spatele tehnologiei pompelor de căldură, invocând că aceasta este o soluție mai ieftină, mai ecologică, mai sigură și mai durabilă pentru nevoile noastre de energie în creștere.În ultimii doi ani, vânzările pompelor de căldură s-au dublat în Germania, mulți alți membri ai UE raportând numere de creștere similare.
Să ne uităm mai atent la pompele de căldură în general și la factorii care au determinat popularitatea lor fără precedent în Germania recent.
Ce sunt pompele de căldură?
Pompele de căldură furnizează energie de încălzire prin aspirarea aerului folosind ventilatoare mari și puternice din exterior și deplasându-l pe lângă tuburile care conțin agenți frigorifici.În acest fel, ei pot atrage căldură din mediul înconjurător și o pot transforma în proprietatea dvs. industrială, comercială sau rezidențială, în funcție de dimensiunea unității.
Unele pompe de căldură atrag căldură din aerul exterior, în timp ce altele o extrag din subteran, dar ambele sisteme folosesc energie electrică minimă pentru a îndeplini aceleași sarcini de încălzire pe care le îndeplinesc cazanele și cuptoarele termice tradiționale folosind combustibili fosili precum cărbunele și gazul.Ele oferă o alternativă de încălzire mai curată, mai ieftină și mai eficientă.
Factorii care determină popularitatea pompelor de căldură în Germania
După cum va admite orice economist, înțelegerea mecanicii cererii și ofertei este la fel de mult o știință ca și o artă.Apetitul actual al Germaniei pentru pompe de căldură are o mulțime de forțe care o alimentează, dar anumiți factori ies în evidență.Acestea includ următoarele:
Pierderea importurilor de gaze rusești
Războiul din Ucraina a fost o dezvoltare catastrofală nu numai pentru țările direct implicate, ci și pentru vecinii și prietenii lor.Ramificațiile întreruperilor de aprovizionare cauzate de conflict au generat unde de șoc la nivel mondial.Ucraina, probabil cel mai mare exportator de grâu din lume, nu a reușit să-și mențină exporturile, punând multe țări din lumea a doua și a treia expuse riscului de incertitudine alimentară.
Mai relevant pentru subiect, Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, a încetat să exporte aceste resurse naturale către țările care sprijină Ucraina în conflictul lor, inclusiv majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
După cum am menționat mai devreme, Germania s-a bazat mult timp pe gazul natural rusesc pentru a satisface nevoile de gaz ale industriilor și ale oamenilor săi.Lipsa de gaze a dus la aproape dublarea prețurilor la energie în Germania, prețurile înregistrând creșteri similare semnificative la nivel mondial.
Chiar dacă depozitele de gaze ale Germaniei erau la capacitate totală la începutul războiului, perspectiva unei ierni lungi și dure era o povară grea pentru conștiința sa.Unele sferturi sugerau că mii de oameni, în special bătrânii, și-ar pierde viața într-o iarnă prelungită dacă gazul pe care se bazau pentru a-și încălzi casele ar fi indisponibil sau prea scump.Din acest motiv, mulți proprietari de case și facilități industriale au ales să treacă la pompe de căldură în 2022 și să înceteze dependența de gazul natural rusesc.
Prețurile la gaz în creștere vertiginoasă la nivel mondial
Acest punct ar putea repeta primul, dar forțele economice din spatele comutatorului pompei de căldură merită reiterate.Chiar dacă instalarea pompelor de căldură ar putea fi costisitoare inițial, aceasta se traduce prin economii semnificative de costuri.
Potrivit unui articol publicat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), dacă UE ar trece la pompe de căldură pentru nevoile sale industriale, comerciale și casnice de încălzire și răcire, uniunea ar reduce cumulativ aproximativ 60 de miliarde de euro din factura anuală la gaze naturale.Într-o perioadă în care cu toții ne confruntăm cu constrângeri economice și rate fără precedent ale inflației pe tot globul, orice măsuri menite să ne economisească bani vor fi populare.
Mandatele și politicile UE privind efectul de seră
Pe măsură ce Uniunea Europeană caută modalități de a limita sau de a renunța complet la dependența sa de importurile rusești de gaze naturale pentru nevoile sale energetice, încercând în același timp să devină mai ecologice, pompele de căldură sunt cea mai bună alternativă pe masă în prezent.Se consideră că instalațiile industriale din UE sunt responsabile pentru mai mult de 25% din emisiile totale de carbon ale uniunii.
Găsirea unei modalități de a reduce acest impact asupra mediului economisind în același timp bani și renunțând la dependența dezavantajoasă a Rusiei este o perspectivă pe care UE a decis să o susțină prin acțiuni legislative oficiale.
În ochii legislatorilor UE, pompele de căldură reprezintă viitorul nevoilor de energie verde ale blocului.Inițiativa REPowerEU, care își propune să reducă aproximativ jumătate din cele 150 de milioane de cazane utilizate în statele membre cu pompe de căldură până în 2030, este inițiativa emblematică care conduce la trecerea către pompele de căldură nu numai în Germania, ci și în toate statele membre ale UE.
Acest impuls implică alte măsuri, cum ar fi instalarea unei izolații mai bune, utilizarea materialelor reciclate, redactarea legislației privind locuințe ecologice etc.
Creșterea responsabilității și conștientizării climatice
IEA (Agenția Internațională pentru Energie) a efectuat studii care indică faptul că pompele de căldură sunt de trei până la cinci ori mai puțin risipitoare decât cuptoarele pe gaz.În cazurile în care sunt alimentate cu surse de energie verde, cum ar fi eolian, solar, hidroenergie sau surse de căldură reziduală, au emisii practic zero.
Această ecologică excepțională a făcut din pompele de căldură o vedetă în lumea conservării mediului.Acest lucru devine din ce în ce mai relevant pe măsură ce oamenii se trezesc la pericolele reale ale schimbărilor climatice și ale deteriorării mediului nostru.
Funcționare mai silențioasă și mai puțin obstructivă
Unul dintre cele mai mari obstacole în calea oamenilor care altfel ar fi fost deschiși să treacă la pompe de căldură a fost cantitatea de zgomot pe care o fac.Pompele de căldură vechi au făcut o cantitate excesivă de zgomot, care ar fi putut fi tolerabilă în medii industriale, dar a reprezentat o provocare pentru persoanele care locuiau în zone rezidențiale sau în spații comerciale cu spații comune.
Legislația germană are linii directoare stricte în ceea ce privește poluarea fonică, iar pompele de căldură au fost sursa a numeroase conflicte juridice între vecini cu privire la poluarea fonică provocată de zumzetul constant al mașinilor mari.În ultima vreme însă, producătorii de pompe de căldură și-au făcut mașinile cât mai silențioase posibil.
Eforturile lor au dat roade, deoarece ultimele generații de pompe de căldură sunt cele mai silențioase vreodată.Companii precum SPRSUN Pompe de căldură sunt în fruntea inovațiilor de anulare a zgomotului.Aceste inovații variază de la modificarea unghiurilor palelor în ventilatoarele pompei de căldură până la tăierea crestăturilor în pale - toate testate în camere acustice dedicate pentru a le măsura nivelurile de zgomot.
Subvenții guvernamentale și protocoale
Ca parte a eforturilor guvernului german de a încuraja adoptarea pompelor de căldură, acestea au pus subvenții care funcționează prin reducerea prețurilor inițiale pe care oamenii și companiile trebuie să le plătească pentru o pompă de căldură.Prețurile pe unitate și costurile de instalare au fost unele dintre principalele puncte care au împiedicat oamenii să treacă de la combustibilii fosili la pompele de căldură.Acest lucru este valabil mai ales pentru companiile mai mici și proprietarii individuali de case care ar putea să nu aibă puterea financiară de a face astfel de investiții semnificative fără sprijin financiar.
Autoritățile germane oferă subvenții de până la 60.000 de euro atunci când investesc în surse alternative de energie mai eficiente, cum ar fi pompele de căldură, energia solară etc. Cu toate acestea, programul de subvenții german nu este o chestiune de o simplă necesitate, deoarece țări precum Țările de Jos și Finlanda, care se bucură de propriile rezerve considerabile de gaze naturale, a făcut același apel pentru alternative ecologice în urmă cu mulți ani.
Gânduri finale
Pompele de căldură din Germania și din întreaga Uniune Europeană sunt văzute de mulți drept soluția energetică a viitorului.Datorită motivelor pe care le-am subliniat mai sus și poate mai multe în plus, pompele de căldură ar putea oferi soluții la diferite provocări sociale, economice și de mediu cu care se confruntă Europa continentală.Chiar și așa, există provocări semnificative în fața adoptării cu succes a pompelor de căldură și a surselor alternative de energie similare în Germania.
O provocare majoră cu care se confruntă industria pompelor de căldură din Germania este nevoia de experți calificați în instalații.Instalarea acestor mașini este un proces extrem de complicat și complicat în comparație cu cuptoarele cu gaz.O altă problemă este aspectul de poluare fonică a funcționării acestora, care s-a îmbunătățit considerabil în ultima vreme, dar încă trebuie să fie lucrat pentru ca tehnologia să-și continue traiectoria recentă de succes.
Potrivit lui Robert Habeck, ministrul economiei din Germania, obiectivul este ca 6 milioane de clienți germani să folosească pompe de căldură pentru nevoile lor de încălzire până în 2030. Dacă tendințele recente sunt ceva de urmat, țara ar putea fi pe cale de a atinge acest obiectiv. .Pe măsură ce Germania, Europa și întreaga lume caută soluții alternative de energie alternativă mai ecologice, eficiente și mai rentabile în viitor, ne putem aștepta la o creștere mai mare în industria globală a pompelor de căldură.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30