Vizualizări:44 Autor:Editor de site-uri Timpul publicarii: 2023-12-27 Origine:teren
Compresoarele alternative și rotative sunt două dintre cele mai comune compresoare utilizate astăzi.Ambele au aceeași funcționalitate de a transfera aerul atmosferic într-o cameră, de a-l comprima și apoi de a descărca aerul comprimat în cameră.
Deși îndeplinesc aceeași funcție, au câteva diferențe notabile, care influențează cât de eficient funcționează și tipurile de aplicații pentru care sunt cele mai potrivite.În acest articol, vom face o comparație detaliată între compresorul cu piston și compresorul rotativ, evidențiind principiul lor de funcționare, designul structural, avantajele, dezavantajele și performanța generală.
Un compresor cu piston este denumit și „compresor de aer cu piston”. Acest lucru se datorează în principal pentru că folosește pistoane antrenate de un arbore cotit pentru comprimarea aerului.Utilizarea pistoanelor pentru compresia aerului poate fi urmărită încă de la mijlocul anilor 1600, dar structura și mecanismul de lucru s-au schimbat la sfârșitul anilor 1800 în timpul revoluției industriale.
Compresoarele cu piston sunt disponibile în 2 forme: cu o singură treaptă sau cu două trepte.Pentru un piston cu o singură treaptă, aerul este comprimat într-o singură cursă.Pentru pistonul cu două trepte, aerul este comprimat în două trepte.În primul rând, aerul este comprimat la o presiune intermediară, apoi este comprimat la o presiune mai mare.Sistemul în două etape permite o producție și o eficiență mai ridicate.
Compresoarele alternative sunt construite pentru funcționarea intermitentă cu aer, prin urmare mai potrivite pentru proprietarii de case, ateliere de mașini mici și alte întreprinderi mici.O caracteristică superioară a unui compresor cu piston este că poate fi funcționat sub capacitatea sa maximă fără niciun efect negativ.Acest lucru înseamnă că puteți cumpăra o mașină mai mare și puteți crește în ea dacă proiectați că casa sau magazinul dvs. va avea nevoie de mai mult aer în viitor.
Utilizarea compresorului rotativ poate fi urmărită de la mijlocul anilor 1900.Mecanismul său nu s-a schimbat prea mult de atunci, dar progresul în procesele de producție i-a îmbunătățit eficiența și durabilitatea.
Mai mult, echipamentele electronice și automatizarea au făcut aceste compresoare mai ușor de controlat și întreținut.În lumea de astăzi, unele compresoare de aer cu șurub rotativ au o viteză variabilă, permițând utilizatorilor să regleze fluxul de aer în funcție de cererea lor.Acest lucru ajută la economisirea energiei și la reducerea facturilor.
Spre deosebire de compresoarele cu piston, compresoarele rotative folosesc două șuruburi elicoidale (denumite în mod obișnuit „rotoare”) pentru compresia aerului.Pe măsură ce spiralele de blocare se rotesc, aerul este forțat prin camere și comprimat într-un spațiu mai mic.Deci, pe măsură ce rotorul continuă să se rotească, aerul este comprimat continuu.
O altă comparație populară făcută este Scroll vs compresor rotativ.Dar compresoarele rotative au mai puține părți mobile, ceea ce le face mai fiabile și durabile mai mult decât compresoarele cu piston și scroll.Compresoarele rotative sunt, totuși, mai scumpe.Dar, pe termen lung, sunt investiții bune, în special pentru industriile care necesită un flux mare de aer și o funcționare continuă cu aplicații precum pompe de căldură, sisteme de transport, turnare din plastic sau prelucrarea lemnului.
Deși au același scop, compresoarele cu piston și cele rotative nu au același principiu de funcționare.Mai jos este o comparație între compresorul cu piston și cel rotativ.
Practic, un compresor cu piston este format dintr-un piston, cilindru și arbore cotit.Pistonul este un disc metalic care este introdus perfect în cilindru.Cilindrul este din metal si inchis la un capat;celălalt capăt este deschis pentru a găzdui pistonul.Arborele cotit este conectat la piston, conducându-l în sus și în jos în interiorul cilindrului.
Compresorul cu piston folosește un piston pentru a comprima aerul din interiorul unui cilindru.Când pistonul coboară, formează un vid în cilindru, care absoarbe aerul în cilindru printr-o supapă de admisie.Pe măsură ce pistonul urcă, comprimă aerul și îl împinge afară din cilindru printr-o supapă de refulare.Acest proces este continuat în mod repetat, cu pistonul mișcându-se în sus și în jos pentru a crea un flux intermitent de aer comprimat.
Un compresor rotativ funcționează folosind două rotoare (șuruburi) care se rotesc cu distanțe apropiate unul lângă celălalt în interiorul unui cilindru.Rotoarele sunt adesea produse din oțel de înaltă rezistență și configurate într-o formă elicoidală.Grovele sunt tăiate în ele pentru a permite aerului să se deplaseze liber prin compresor.
Pe măsură ce rotoarele se rotesc, aerul este absorbit în cilindru printr-o supapă de admisie.Pe măsură ce aerul se deplasează prin caneluri, este comprimat și pe măsură ce volumul canalului scade, presiunea crește.Aerul comprimat este apoi forțat afară printr-o supapă de evacuare.După finalizarea ciclului de compresie, șuruburile trebuie separate de aer.Uleiul este de obicei folosit pentru lubrifierea, răcirea și etanșarea șuruburilor.
O caracteristică evidentă care poate fi utilizată pentru a diferenția compresorul cu piston de compresorul rotativ este proiectarea structurală.
Compresorul alternativ este format din 3 componente: un piston, un arbore cotit și un cilindru.Pistonul este fixat perfect în cilindru, în timp ce arborele cotit mișcă pistonul în sus și în jos pentru a absorbi și comprima aerul.
Compresorul rotativ, pe de altă parte, este format din două șuruburi elicoidale cu ochiuri și un cilindru.Are o structură mai simplă, deoarece șuruburile se rotesc pentru a atrage și comprima aerul.Acest design folosește mai puține părți mobile, permițând eficiență și necesitând mai puțină întreținere.
Compresorul rotativ vs compresor alternativ în AC poate fi, de asemenea, diferențiat în funcție de avantajele și dezavantajele lor.
Cost inițial mai mic (aproximativ 20-50% mai mic decât compresorul rotativ)
Modelele cu două etape sunt super-eficiente
Eficient energetic pentru CFM scăzut și aplicații intermitente
Poate fi folosit pentru presiuni mai mari cu compresie în mai multe etape
Nu este potrivit pentru funcționare continuă
Zgomot puternic și vibrații
Necesită timp de oprire pentru a se răci din cauza căldurii cauzate de frecare
Durată de viață mai scurtă
Cost de întreținere mai mare
Poate fi folosit în orice mediu, inclusiv în mediul de operare curat și murdar
Cel mai bun pentru magazine mai mici și aplicații manuale, cum ar fi unelte manuale electrice, suflare etc.
Ideal pentru funcționare continuă
Oferă aer mai curat
Foarte de incredere
Durată de viață mai lungă
Temperatura internă de funcționare mai rece (aproximativ 140-160 de grade Fahrenheit)
Funcționare silențioasă
Nu este nevoie de rezervor de aer
Cel mai bun pentru aplicații industriale, cum ar fi operarea cu volum mare, producția robotică, sistemele de transport etc.
Cost inițial mai mare
Necesită întreținere calificată
Trebuie folosit într-un mediu curat
Există multe diferențe asociate cu compresorul alternativ vs compresor rotativ în ceea ce privește performanța. Înțelegerea specificațiilor compresorului vă poate ajuta să luați o decizie informată cu privire la care este mai bine.
Mai jos, vom discuta factorii cheie pentru a compara performanța compresoarelor cu piston și rotative:
În compararea eficienței energetice a compresorului rotativ față de compresorul cu piston în AC și pompe de căldură cu sursă de aer, compresorul rotativ are un avantaj mai mare.Acest lucru se datorează exclusiv faptului că are mai puține componente în mișcare și produce aer comprimat pe tot parcursul ciclului său de funcționare.
Pe de altă parte, un compresor cu piston are mai multe componente în mișcare, făcându-l să piardă energie mare din cauza frecării.În plus, eficiența sa este redusă din cauza designului structural al pistoanelor, cilindrului și arborelui cotit.
În general, compresoarele rotative sunt mai eficiente în consumul de energie electrică decât compresoarele cu piston.Acestea folosesc două rotoare elicoidale cu ochiuri pentru consumul de aer, rezultând un flux continuu de aer comprimat, consumând în același timp mai puțină energie.
O altă diferență de performanță între compresorul rotativ și compresorul alternativ este consistența comprimării și a aerului de descărcare.Fără efort, un compresor cu șurub rotativ poate fi ales în locul unui compresor cu piston, datorită fluxului său de aer uniform și constant.
Compresoarele rotative vin cu două rotoare elicoidale care se rotesc pe tot parcursul operațiunii, comprimând aerul în mod continuu.Acest lucru are ca rezultat un flux constant de aer comprimat.
Compresoarele cu piston, pe de altă parte, depind de mișcarea pistoanelor pentru compresia aerului, ceea ce poate duce la pulsații și fluctuații ale fluxului de aer, în special atunci când sunt operate la presiuni mai mari.
Alegerea dvs. între compresorul cu piston și compresorul rotativ poate afecta în mare măsură presiunea aerului, un element esențial pentru aparatele de aer condiționat în sezonul cald și pompe de căldură pentru climă rece.
De obicei, compresoarele cu piston sunt fabricate pentru a genera aer comprimat la presiuni extrem de ridicate, de obicei până la 200 psi (13,8 bar) sau chiar mai mult;astfel, sunt ideale pentru aplicații cu presiune ridicată a aerului, cum ar fi procesele industriale și vopsirea prin pulverizare.Mai mult, presiunea generată de compresoarele cu piston se modifică pe măsură ce pistonul merge în sus și în jos.
Compresoarele rotative, pe de altă parte, sunt proiectate să genereze în mod constant aer comprimat la 150 psi (10,3 bar).Astfel, de ce sunt ideale pentru aplicații precum operarea sculelor pneumatice.
O altă dispoziție crucială pentru a diferenția aparatele de aer condiționat cu compresor alternativ și cu compresor rotativ este stocarea aerului.
Compresoarele alternative, din cauza producției lor intermitente de aer, vin adesea cu rezervoare de aer pentru a stoca aer.Aceasta este pentru a crea un rezervor pentru evacuarea continuă a aerului comprimat atunci când este necesar.
Pe de altă parte, unele compresoare rotative vin cu rezervoare de aer, în timp ce altele nu.Acest lucru poate fi atribuit faptului că compresoarele rotative cu șurub generează aer în mod continuu.Prin urmare, nu este cu adevărat nevoie de rezervoare de aer.
Atât compresoarele cu piston, cât și cele rotative pot produce eficient aer curat cu filtrarea și tratarea aerului necesare.
Cu toate acestea, compresoarele rotative tind să producă aer mai curat, de înaltă calitate, cu transport redus de ulei și interferență cu particule.Acest lucru se datorează faptului că aceste compresoare au o structură de design mai închisă, care asigură că aerul comprimat nu conține contaminanți.De fapt, multe compresoare rotative vin cu un sistem intern de filtrare pentru a elimina impuritățile.
Când se utilizează compresoare cu piston, pistonul și cilindrul sunt expuse mediului înconjurător, permițând toate tipurile de contaminanți, inclusiv praf, murdărie și ulei, să intre în aerul comprimat.
Sistemele HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) pot fi costisitoare, prin urmare, este imperativ să luați în considerare stabilitatea și durabilitatea compresoarelor înainte de a alege.
Compresoarele cu piston, datorită mecanismului lor de lucru, care implică mișcarea în sus și în jos a pistonului, provoacă mai multă frecare și uzură în timp.Acest lucru poate afecta negativ stabilitatea și durabilitatea compresorului.
Pe de altă parte, un compresor cu șurub rotativ are un mecanism de lucru rotativ, rezultând o funcționare mai lină, cu mai puțină uzură.Designul unic și principiul de funcționare îi îmbunătățesc stabilitatea și durabilitatea.
Zgomotul și vibrațiile ar trebui să fie pe lista dvs. prioritară de factori care trebuie luați în considerare la compresorul cu piston vs compresorul rotativ, mai ales dacă sistemul HVAC va fi operat în medii în care oamenii locuiesc sau lucrează.Nu vrei să provoci tulburări.
Compresoarele alternative au o structură de design mai complexă, cu mai multe părți în mișcare, care tind să provoace zgomot și vibrații mai puternice.Compresoarele cu pistoane sunt mai mici în comparație cu compresoarele cu șurub și cu cât compresorul este mai mic, cu atât produce mai multă poluare fonică.În plus, compresoarele mai mici au caracteristici mai mici de izolare fonică.Nivelul de zgomot al compresoarelor cu piston variază între 80-90 d(B)A.
Pe de altă parte, compresoarele rotative sunt mai mari și au o structură de design mai simplă, cu mai puține componente în mișcare.Aceste compresoare funcționează cu un flux mai consistent de aer comprimat, ceea ce ajută la minimizarea zgomotului și vibrațiilor.De asemenea, vin cu caracteristici de izolare fonică.Nivelul de zgomot al compresoarelor rotative variază între 70-80 dB(A).
Una dintre cele mai mari distincții dintre compresorul rotativ și aparatele de aer condiționat cu compresor alternativ este ciclul de funcționare.Un ciclu de funcționare a compresorului este pur și simplu durata de timp necesară pentru a genera aer față de durata de timp necesară pentru a se odihni.Ciclul de lucru este uneori numit „timp de încărcare/descărcare” sau „timp de rulare/odihnă”.
Compresoarele rotative au un ciclu de funcționare de 100%, adică pot genera aer comprimat eficient în orice moment.Sunt ușor de reglat.Dacă este nevoie de mai puțin aer, compresorul se oprește (se oprește) pentru o perioadă scurtă și atunci când presiunea scade la un nivel mai scăzut, acesta revine.Prin urmare, dacă aveți nevoie de un compresor continuu pentru un ciclu de funcționare optim, compresorul rotativ este opțiunea ideală.
Compresoarele alternative, pe de altă parte, sunt produse pentru cicluri de lucru intermitent.Pentru a funcționa corect, ele coboară și se răcesc din când în când.Aceste compresoare sunt evaluate sub 100% ciclu de funcționare și cu cât valoarea nominală este mai mică, cu atât compresorul petrece mai mult timp pentru a se odihni.Dacă compresorul este suprasolicitat sau programat să petreacă mai mult timp producând aer decât în repaus, va avea ca rezultat supraîncălzirea și durata de viață mai mică.
Banda de presiune este diferența dintre presiunea de pornire (punctul în care compresorul va începe să producă aer) și presiunea de întrerupere (punctul în care compresorul nu va mai genera aer).În câteva propoziții, înseamnă cât de multă presiune este lăsată să fluctueze.
Compresoarele rotative au benzi de presiune mai mici, prin urmare sunt mai potrivite pentru aplicații cu toleranță strânsă la presiune.Pe de altă parte, compresoarele cu piston sunt ideale pentru benzi de presiune mai mari, deoarece generează aer intermitent și sunt evaluate sub 100% ciclu de funcționare.
Când alegeți între compresor cu piston și compresor rotativ, este esențial să alegeți o opțiune cu o presiune maximă de livrare (PSI, adică lire pe pătrat) care să corespundă cerințelor dumneavoastră.
Compresoarele cu piston cu o singură etapă pot furniza aer de până la 120 PSI, iar compresoarele cu piston cu două trepte pot comprima aer până la 175 PSI.Presiuni mai mari pot fi atinse cu 3-4 trepte de compresie.În general, compresoarele cu piston pot furniza o presiune foarte mare a aerului, până la 6.000 PSI.Sunt grozave pentru aplicații speciale.
Pe de altă parte, compresoarele rotative cu o singură etapă pot furniza o presiune de până la 150 PSI, iar compresoarele rotative cu două trepte pot furniza o presiune peste 175 PSI.Compresoarele rotative nu sunt ideale pentru aplicații de înaltă presiune.Avantajul major al compresoarelor rotative este că pot furniza mai mulți CFM (piciori cubi pe minut) cu o eficiență mai mare.
Mediul în care este utilizat compresorul poate afecta performanța și întreținerea.Substanțele din aer, cum ar fi praful, particulele de la motoarele cu ardere sau polenul se pot combina cu aerul absorbit, contamina lubrifianții și înfunda filtrele în linie.
În acest scenariu, compresoarele cu piston sunt cele mai bune, deoarece sunt mai puțin sensibile la substanțele din aer.Pot fi folosite în exterior sau într-un mediu foarte murdar, chiar și într-un atelier mecanic.
Compresoarele rotative, pe de altă parte, sunt utilizate cel mai bine în medii îngrijite.Dacă aerul absorbit nu este curat, caracteristicile de filtrare din compresor pot ajuta la îndepărtarea contaminanților, astfel încât aceștia să nu se alăture aerului evacuat.
Una dintre diferențele notabile dintre compresorul cu piston și compresorul rotativ este modul în care comprimă aerul.
Un sistem de compresor alternativ necesită mișcarea în sus și în jos a unui piston fixat perfect într-un cilindru.Aerul este comprimat doar atunci când pistonul se mișcă în sus, motiv pentru care este cel mai bine utilizat pentru aplicații intermitente.
Pe de altă parte, un sistem de compresor rotativ are două șuruburi elicoidale și are capacitatea de a produce aer comprimat pe tot parcursul ciclului lor de strunjire.Acesta este motivul pentru care sunt mai bine utilizate pentru aplicații continue cu aer.
Costul este întotdeauna un factor crucial atunci când alegeți între două echipamente, în special compresorul alternativ vs compresor rotativ.Luarea în considerare a costului total, inclusiv a cheltuielilor inițiale și pe toată durata vieții, este esențială.
Compresoarele alternative sunt mai puțin costisitoare, ceea ce le face o investiție de capital mai accesibilă pentru magazinele mai mici sau startup-urile care nu pot ține pasul cu cerințele compresoarelor rotative.Cu toate acestea, costul pe durata de viață în termeni de întreținere și de înlocuire crește costurile totale.
Compresoarele rotative sunt mai scumpe, necesitând un cost inițial mai mare.Dar costurile pe durata de viață sunt reduse, mai ales la valori mai mari de cai putere și CFM.Acestea consumă mai puțină energie și necesită o întreținere mai mică.
Un alt factor important la care ar trebui să vă referiți atunci când evaluați compresorul cu piston față de compresorul rotativ este cât vor dura.De încredere producatori de pompe de caldura iar aparatele de aer condiționat ar găsi cel mai bun și mai potrivit compresor pentru a asigura o producție de calitate a echipamentelor de încălzire și răcire, deoarece compresorul este o componentă indispensabilă a HVAC.
În general, compresoarele cu piston au o durată de viață de 50.000 de ore sau mai puțin, în funcție de calitatea utilizării și de întreținere.
Compresoarele rotative, pe de altă parte, durează mai mult.Acestea pot dura până la 100.000 de ore sau până la 20 de ani cu utilizare de calitate și întreținere adecvată.Cu toate acestea, compresoarele rotative fără ulei nu durează atât de mult;de obicei funcționează eficient timp de 10-15 ani (70.000 de ore).
În ceea ce privește întreținerea, trebuie să te întrebi despre cerințele de întreținere pentru ambele compresoare, precum și cât de mult poți face pentru tine.
După cum sa menționat în mai multe rânduri în acest articol, un compresor cu piston are mai multe componente în mișcare, prin urmare necesită mai multă întreținere din cauza uzurii cauzate de frecare.Unele dintre aceste soluții de întreținere includ schimbarea uleiului și a filtrului, precum și înlocuirea regulată a supapelor și a segmentelor pistonului.Întreținerea compresoarelor cu piston poate fi costisitoare, dar datorită designului lor simplu, puteți face unele dintre lucrările necesare acasă.
Compresoarele rotative nu se uzează la fel de mult ca compresoarele cu piston deoarece au mai puține părți mobile.Astfel, întreținerea nu este la fel de rigidă precum compresoarele cu piston.Soluțiile majore de întreținere includ schimbarea uleiului, a filtrului de ulei și a separatorului aer/ulei.Cu toate acestea, au o structură de design mai complexă, necesitând expertiza unui profesionist pentru întreținerea corespunzătoare.
Atât compresoarele cu piston, cât și cele rotative au nevoie de spațiu liber amplu pentru a reduce supraîncălzirea.Prin urmare, este esențial să luați în considerare acest lucru pentru o instalare fără probleme.În ceea ce privește dimensiunea:
Compresoarele alternative sunt construite cu rezervoare de aer, așa că este important să comparați dimensiunea totală a unității cu spațiul disponibil.
Compresoarele rotative, pe de altă parte, sunt mai mici.Acest lucru se datorează faptului că nu necesită neapărat rezervoare de aer, deoarece produc aer în mod continuu.De asemenea, are mai puține părți mobile, rezultând o structură de design compactă.
Diferențe majore pot fi observate și cu puterea ambelor compresoare.Tabelele de mai jos arată diferitele lor HP și CFM.
Cai putere | CFM @175 PSI |
5CP | 18 |
7,5 CP | 24 |
10CP | 35 |
15CP | 50 |
20CP | 80 |
25CP | 95 |
Cai putere | CFM @150 PSI | CFM @125 PSI |
5CP | 16 | 18 |
7,5 CP | 26 | 38 |
10CP | 38 | 40 |
15CP | 54 | 60 |
20CP | 78 | 85 |
25CP | 102 | 108 |
30CP | 125 | 130 |
40CP | 155 | 160 |
50CP | 185 | 200 |
60CP | 210 | 235 |
O altă distincție clară între compresorul cu piston și compresorul rotativ este în aplicațiile lor.
Compresoarele alternative sunt cele mai bune pentru funcțiile la scară mică care necesită CFM mai scăzut (sub 20 de cai putere) și aer intermitent.Unele aplicații sunt nituirea efectuată de camioane de service și anvelope, operațiuni mici de producție și unelte pneumatice.
Între timp, compresoarele rotative sunt cele mai bune pentru aplicații pe scară largă care necesită CFM mai mare (20 cai putere sau mai mare) și aer continuu.Unele aplicații sunt sistemele cu pompe de căldură sau aparatele de aer condiționat, procesarea alimentelor și a băuturilor, reabilitarea canalizării și sculele pneumatice electrice.
Cea mai bună opțiune între compresorul cu piston și compresorul rotativ depinde numai de aplicația dvs.Compresoarele alternative sunt mai potrivite pentru aplicațiile care necesită un flux de aer intermitent.Cu toate acestea, beneficiile compresoarelor rotative sunt mai bine bucurate atunci când sunt utilizate pentru aplicații industriale la scară largă care necesită un flux continuu de aer.
Mai sus sunt diferențele detaliate dintre compresoarele rotative și compresoarele cu piston.SPRSUN este a pompa de caldura din China producător cu operațiuni în întreaga lume.Folosim cel mai bun compresor rotativ Panasonic pentru a ne echipa pompa de căldură, astfel încât să nu vă faceți griji cu privire la calitatea sistemului HVAC SPRSUN.
Și dacă aveți nevoie de îndrumări despre orice compresor de sistem de încălzire și aer condiționat? Contactaţi-ne;experții noștri sunt disponibili pentru a vă răspunde la întrebări.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30