Vizualizări:0 Autor:Editor de site-uri Timpul publicarii: 2023-03-24 Origine:teren
Pompele de căldură sunt o alternativă viabilă la combustibilii fosili pentru încălzire.A existat o creștere semnificativă a vânzărilor de pompe de căldură în țările Uniunii Europene recent, în lumina crizei energetice din 2022.Nicăieri trecerea la soluții de încălzire mai curate nu este mai evidentă decât în Polonia.Polonia a asistat la adoptarea rapidă a pompelor de căldură ca sursă alternativă de energie în ultimii ani.
Potrivit datelor Asociației Europene de Pompe de Căldură (EHPA), 2022 a fost anul pompelor de căldură în Polonia, piața pompelor de căldură a țării având o creștere impresionantă cu 120%.Deci, de ce au devenit pompele de căldură soluția de încălzire pentru multe gospodării poloneze?Aici este o prezentare cuprinzătoare a cererii în creștere pentru pompe de căldură în Polonia, inclusiv motivele din spatele adoptării pe scară largă de către țară a tehnologiei pompelor de căldură.
2022 a fost un an de referință pentru vânzările de pompe de căldură în Polonia, conform unei analize realizate de Organizația Poloneză de Dezvoltare a Tehnologiei Pompelor de Căldură (PORT PC).PORT PC este membru EHPA.Raportul din 2022 a detaliat creșterea masivă de 120% a pieței generale a pompelor de căldură, comparativ cu 2021. Creșterea a ajuns la 130% atunci când luați în considerare echipamentele de încălzire centrală a apei.
De asemenea, pompele de căldură pentru încălzirea clădirilor au crescut cu 130% în aceeași perioadă, aproape una din trei unități de încălzire a spațiului vândute în țară fiind o pompă de căldură.Cel mai popular tip de pompă de căldură în Polonia este pompa de căldură aer-apă.Vânzările acestui tip de pompă de căldură în 2022 au crescut cu 137% față de anul precedent.
2022 a fost al cincilea an consecutiv când pompa de căldură aer-apă poloneză a avut o dinamică de vânzări de 100% de la an la an.De fapt, este cea mai mare dinamică a vânzărilor de pompe de căldură din Europa din ultimii doi ani.Vânzările reprezintă o creștere de 100 de ori în ultimul deceniu.
Vânzările de pompe de căldură de la sol, al doilea tip de pompă de căldură ca popularitate în Polonia, au crescut, de asemenea, cu 28%.În ceea ce privește volumul, în Polonia au fost vândute peste 200.000 de unități.Dintre acestea, 188.200 au fost unități aer-apă, 7.200 erau unități terestre, iar 7.900 erau pompe de căldură pentru apă caldă menajeră.
Merită remarcat faptul că creșterea vânzărilor pompelor de căldură în Polonia în 2022 nu a fost o dezvoltare unică.Vânzările de pompe de căldură în Polonia au crescut constant în ultimii ani.În 2021, națiunea europeană a avut piața pompelor de căldură cu cea mai rapidă creștere din Europa.
Polonia a avut o creștere a vânzărilor de 67% față de 2020, reprezentând 93.000 de unități vândute.În acel an, au fost instalate mai multe pompe de căldură pe cap de locuitor decât în Polonia și pe alte piețe emergente de pompe de căldură, cum ar fi Marea Britanie sau Germania.
Diferiți factori sunt atribuiți creșterii recente a vânzărilor de pompe de căldură în Polonia, printre care cheie războiul ruso-ucrainean, politicile și programele guvernamentale și un interes sporit pentru energia regenerabilă.Invazia rusă a Ucrainei și criza energetică ulterioară pe care aceasta a provocat-o au contribuit la accelerarea tranziției Europei către surse alternative de energie.Războiul a remodelat în esență economia soluțiilor curate de încălzire.
În Europa și în multe alte regiuni, prețurile combustibililor fosili pentru încălzire au crescut brusc.La rândul lor, prețurile la energie electrică au crescut și ele, deoarece gazele fosile determină adesea prețurile pe piața de energie electrică.În mod tradițional, Polonia a fost puternic dependentă de combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele pentru încălzire, și s-a mândrit cu faptul că este o țară din UE independentă din punct de vedere energetic de mulți ani.
Industria minieră a cărbunelui din Polonia și centralele de combustibil pe cărbune furnizează energie internă cu dioxid de carbon pentru încălzire și electricitate.Țara arde peste 80% din cărbunele UE pentru încălzirea locuințelor, puțin sub 50% din gospodării care folosesc combustibili fosili pentru încălzire.
Chiar și cu un interes sporit pentru energia regenerabilă curată, dependența Poloniei de cărbune în termoficarea și producția de energie electrică rămâne ridicată.
De-a lungul anilor, Polonia a cunoscut o scădere constantă a producției sale de exploatare a cărbunelui, în special tipul de cărbune utilizat în cazane individuale.Rusia a intervenit pentru a umple golul, Polonia importând anual cărbune rusesc în valoare de 0,5-1 miliarde EUR pentru termoficare.Toți acești factori înseamnă că Polonia este extrem de vulnerabilă la creșterile volatile ale prețurilor, așa cum s-a observat în urma războiului Rusia-Ucraina.
Nu mai vorbim de efectele gazelor cu efect de seră și de impactul asupra sănătății din cauza poluării care vine odată cu utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili.În acest peisaj, pompele de căldură au apărut ca o alternativă accesibilă, mai curată și durabilă.Înainte de criza energetică din 2022, costurile de operare a pompelor de căldură erau aproape la egalitate cu tehnologiile de încălzire cu combustibili fosili din Polonia.
Pe măsură ce criza energetică continuă, multe gospodării poloneze rămân supuse naturii volatile a prețurilor combustibililor, care sunt adesea supuse unor schimbări extreme.Prețurile cărbunelui și gazului rezidențial au crescut la niveluri record istorice pe piețele angro.În aceste scenarii de preț ridicat, cheltuielile de operare ale soluțiilor cu pompe de căldură sunt mai competitive decât alte sisteme de încălzire.
Soluțiile cu pompe de căldură protejează gospodăriile poloneze de expunerea la prețuri de pe piețele combustibililor fosili.În timp ce prețul energiei electrice crește, de asemenea, variațiile tind să fie mai blânde.În plus, eficiența pompelor de căldură a compensat creșterea prețului energiei electrice, tradusându-se în costuri operaționale globale reduse.Există o conștientizare sporită a beneficiilor pe termen lung ale instalării pompelor de căldură, contribuind la creșterea vânzărilor de pompe de căldură în Polonia.
Politicile guvernamentale au accelerat, de asemenea, adoptarea soluțiilor de încălzire cu pompe de căldură în Polonia.În 2018, guvernul polonez a introdus un program de mai multe miliarde de euro pe 10 ani, menit să înlocuiască sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili cu alternative mai curate, cum ar fi pompele de căldură.Guvernul a ajustat aceste subvenții în funcție de venituri.
Ca atare, chiar și gospodăriile poloneze cu venituri mici pot primi sprijin guvernamental pentru adoptarea tehnologiei pompelor de căldură pentru nevoile lor de încălzire.Gospodăriile pot obține sprijin financiar pentru sistemele de încălzire cu emisii zero.
Costul inițial al sistemelor cu pompe de căldură a fost o provocare cheie care a împiedicat multe gospodării să adopte soluția de încălzire.Susținută de politici și programe guvernamentale, investiția într-o pompă de căldură are mult mai mult sens astăzi din punct de vedere economic, al securității energetice și al mediului.
De asemenea, multe regiuni din Polonia au adoptat standarde de emisie pentru a înlocui încet sistemele pe cărbune.În general, există o mulțime de stimulente pentru multe gospodării poloneze pentru a trece la soluții de încălzire cu pompă de căldură.Aceste politici și programe guvernamentale, cum ar fi Programul de reducere a impozitelor și aer curat, pe fondul crizei energetice, au condus la un interes sporit pentru tehnologia pompelor de căldură în ultimii ani.
A existat o creștere semnificativă a aplicațiilor pompelor de căldură în cadrul acestor programe și al altor programe.În decembrie 2022, pompele de căldură reprezentau o pondere de 63 % din totalul aplicațiilor de înlocuire a surselor de căldură în Programul pentru aer curat.Această cifră a crescut de la doar 28% în ianuarie 2022.
Creșterea vânzărilor a coincis și cu anunțul Comisiei Europene din 2022 de a renunța la utilizarea combustibililor fosili în clădiri, ca parte a inițiativei REPowerEU.Multe țări din UE, inclusiv Germania, Norvegia, Finlanda, Elveția, Belgia, Franța, Republica Cehă și Slovacia au înregistrat, de asemenea, vânzări crescute de pompe de căldură în aceeași perioadă.
Un alt program important de subvenționare a pompelor de căldură pentru gospodăriile poloneze este Programul My Heat Priority, lansat de Fondul Național pentru Protecția Mediului și Gospodărirea Apelor.
Acest program subvenționează până la 30 % din soluțiile pompelor de căldură și facilitează condițiile de împrumut favorabile pentru clădirile unifamiliale.Fondul Naţional pentru Protecţia Mediului şi Gospodărirea Apelor a raportat că programul a atras interesul multor beneficiari.
De la lansarea sa în aprilie 2022, peste 15.000 de gospodării unifamiliale au depus cereri pentru subvenții pentru instalarea pompelor de căldură.
În lumina acestor și a altor programe favorabile, nu este greu de înțeles de ce vânzările pompelor de căldură în Polonia au crescut dramatic în ultimul an.Pompele de căldură se laudă și cu alte aspecte care le sporesc atractivitatea de utilizare pentru mulți polonezi.Pompele de căldură sunt capabile atât de încălzire, cât și de răcire și au un confort ridicat de funcționare.
Creșterea vânzărilor de pompe de căldură este de așteptat să-și continue traiectoria ascendentă în 2023 și ulterior.O creștere suplimentară este necesară pentru ca Polonia să aibă succes în încercarea de a înlocui încălzirea pe bază de cărbune.Unul dintre factorii care pot juca un rol cheie este relaxarea regulilor de subvenție pentru pompele de căldură de către UE.Comisia Europeană a anunțat recent modificări majore ale orientărilor privind ajutoarele de stat, care se așteaptă să stimuleze sectorul pompelor de căldură europene.
Căutând să concureze cu planul de tehnologie verde al SUA, UE a relaxat regulile privind subvențiile pentru anumite sectoare europene, inclusiv pompele de căldură, fabricarea bateriilor și turbinele eoliene.Dacă sunt bine implementate, aceste schimbări vor crește capacitățile de producție și instalare ale companiilor din industria pompelor de căldură.
Schimbările urmăresc să sprijine părțile interesate, actorii din industrie și gospodăriile în atingerea obiectivelor REPowerEU.Efectul așteptat ar fi creșterea în continuare a vânzărilor și instalațiilor pompelor de căldură în țările UE, inclusiv în Polonia, pe măsură ce tot mai multe gospodării gravitează către sursele de energie regenerabilă.
PORT PC continuă, de asemenea, să construiască încrederea instalatorilor și a consumatorilor prin introducerea și dezvoltarea certificărilor și standardelor de calitate.Eforturile depuse de asociația cheie poloneză a industriei pompelor de căldură și EHPA par să dea roade pe baza evoluțiilor recente ale pieței.Provocările notabile care rămân de gestionat pentru succesul continuu includ generarea de energie regenerabilă/mai curată, creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor și dorința industriei și potențialele întreruperi ale lanțului de aprovizionare.
În general, adoptarea incredibilă a tehnologiei pompelor de căldură în Polonia servește ca un șablon grozav pentru alte țări pe care să-l imite în eforturile lor de decarbonizare.Producători și furnizori de top de pompe de căldură, cum ar fi SPRSUN, au intervenit pentru a răspunde cererii tot mai mari de aparate de înaltă calitate din Polonia.Tranziția către energie curată a Poloniei este lăudabilă, iar perspectivele de viitor sunt foarte încurajatoare.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30